Olieprijs grafiek

Op zoek naar een actuele olieprijs grafiek om de olieprijs te bekijken? Veel beleggers houden de koers van olie nauwlettend in de gaten. Olie is een dankbaar onderwerp van beleggen en investeren en een goede actuele olieprijs grafiek zorgt ervoor dat je nooit iets hoeft te missen. In dit artikel vertellen we je hoe een goede grafiek je kan helpen de olieprijs op waarde te schatten, zodat je die kennis weer kunt gebruiken bij het handelen of beleggen.

Olieprijs

De prijs van olie wordt door beleggers, investeerders en speculanten uiterst serieus genomen. Vanwege schaarste en een ruime vraag naar olie, is het een goed item om in te beleggen. Olie is nodig voor brandstof (benzine en diesel hebben olie als een belangrijk bestanddeel), maar wordt ook gebruikt bij het produceren van kunststof. Daarnaast heeft de farmacie olie nodig om medicijnen te maken en komt olie ook terug als grondstof in cosmetische middelen.

De prijs van olie wordt bepaald door vraag en aanbod, maar ook door ontwikkelingen in de wereld. Oorlogen, embargo’s, aanslagen, pandemieën en spanningen wegen allemaal heel zwaar mee.

Omdat er geen alternatieven voor olie zijn, kan de prijs soms hoog oplopen. Dat zie je als consument terug aan de pomp. Wie de grafieken van de olieprijs erop naslaat leest dat in tijden van onzekerheid de olieprijs tot recordhoogtes steeg.

Olie is belangrijk voor mensen, omdat een groot deel van de maatschappij erop gestoeld is. En dat maakt het voor beleggers interessant om de koers van de olieprijs goed in de gaten te houden.

Olieprijs grafiek

De olieprijs wisselt nogal. Daarom kan de olieprijs grafiek helpen om zicht te houden en te behouden op de actuele prijs. Zeker voor daghandelaren (daytraders) en speculanten kan dat helpen. Wie bijvoorbeeld een contract for difference af wil sluiten, moet toegang hebben tot de meest recente data. Dat kan alleen als je een goede grafiek met de olieprijs tot je beschikking hebt.

Er zijn meerdere soorten olie die op de beurs verhandeld worden. Onder Nederlandse beleggers en investeerders zijn Brent olie en WTI olie het meest populair.

Brent olie

Brent olie is olie die uit de Noordzee komt. Het is olie die dus dichtbij huis wordt geboord en verwerkt. Shell is een van de grootste afnemers en verkopers van Brent olie.

WTI olie

Amerikaanse olie wordt ook wel WTI olie genoemd. Het is olie die gewonnen wordt uit de zeeën rondom de Verenigde Staten en in Texas wordt verwerkt. Texaco is een groot bedrijf in Texas dat zich wereldwijd op de handel in olie heeft toegelegd.

Hoe kun je met een olieprijs grafiek in olie beleggen?

De koers van olie lees je af uit een goede grafiek. Maar hoe kun je er dan in beleggen? Er zijn meerdere opties voor beleggers. Hieronder lichten we ze kort verder toe.

Aandelen in oliebedrijven

Je kan aandelen kopen in de grootste oliebedrijven van de wereld, zoals de eerder genoemde bedrijven Shell en Texaco. Maar er zijn meer grote bedrijven die zich met olie en de verwerking ervan bezighouden. Je belegt dan niet direct in de olie, maar wel in bedrijven die afhankelijk zijn van de olieprijs.

ETF’s van olie aandelen

Koop je liever een complete ETF? Dan kun je ook kiezen voor een ETF met olie aandelen. Een ETF is een beleggingsfonds dat door een beheerder wordt bijgehouden, zoals de bank. Die kopen en verkopen aandelen in een bepaald segment met als doel er winst mee te behalen of dividend uit te trekken. Er zijn ETF’s die zich op olie richten.

Contract for difference

Cfd’s (contract for difference) zijn derivaten. Je koopt er geen olie mee, maar speculeert wel op de koers van olie. Door een cfd af te sluiten kun je een voorspelling doen en als die uit komt, winst boeken. Dankzij een hoge leverage van 1:10 mag je je beschikbare saldo vertienvoudigd inzetten en profiteer je dus ook van tienvoudige winst… of verlies.

Conclusie

De handel in olie tiert welig. Er is veel vraag naar olie, omdat olie een belangrijke grondstof is voor diverse industrieën. De olieprijs lees je af in grafieken. Een goede olieprijs grafiek stelt je in staat om actuele prijzen af te lezen. Kies vervolgens een manier om in olie te beleggen en profiteer van de informatie uit je olieprijs grafiek.