Het doel van je beleggingen is om er veel geld aan te verdienen: je wil dus een hoog rendement. Maar wat doe je als je dat bereikt hebt? Ga je je geld innen en ervan genieten, of ga je een stap verder en proberen je vermogen nog meer te laten toenemen?
Zonder dat je bang hoeft te zijn alles ook weer in één keer kwijt te spelen, kun je op talloze manieren je rendement herinvesteren. Op die manier kun je nog meer geld verdienen uit je beleggingen. In dit artikel wordt je uitgelegd hoe dat precies in zijn werk gaat. We laten je zien wat je kan doen, zoals:
- dividend herbeleggen;
- winst opnemen of herbeleggen;
- op de langere termijn geld wegzetten in beleggingen.
Beleggen met een lange termijn horizon
Beleggen doe je natuurlijk om een zo hoog mogelijk rendement te verkrijgen en als je het goed gedaan hebt dan staat er aan het eind van de lijn een doel op je te wachten. Een nieuwe auto bijvoorbeeld Om dat doel te bereiken heb je een beleggingsstrategie uitgestippeld en je hieraan gehouden. Je hebt alle dividenden en rentes tussentijds niet opgenomen en ieder jaar het opgebouwde rendement laten staan waardoor je belegging langzaam steeds meer waard werd. Dat is slim want door tussentijds geen geld op te nemen heb je jouw belegging de gelegenheid gegeven om zoveel mogelijk te groeien.
Dividend laten herbeleggen
Je had er ook voor kunnen kiezen om bijvoorbeeld het dividend dat tussentijds werd uitgekeerd op je bankrekening te laten storten. Dat had misschien wel heel erg welkom geweest. Maar het afsnoepen van die kleine beetjes winstuitkering hebben een groter effect op je uiteindelijke vermogen dan je misschien zult denken. Bij het samenstellen van je portefeuille kan je daarom voor de zekerheid aangeven dat alle dividend meteen herbelegd dient te worden en dat er tussentijds niets wordt uitgekeerd naar je privérekening.
Voorbeeld winsten opnemen ten opzichte van herbeleggen
Stel dat je 10.000 euro in een gespreide portefeuille hebt belegd en dat je tussentijds steeds de winst naar je bank rekening liet boeken. Dat vond je namelijk wel handig en kon je ieder jaar een lang weekendje weg. Bij een rendement van 4% had je zo 400 euro extra te besteden. Na tien jaar is de belegging zelf nog altijd 10.000 euro. Dat is mooi, je belegging heeft in dit voorbeeld ieder geval niet aan waarde ingeboet. Maar wat zou je aan vermogen hebben staan als je niet ieder jaar die 400 euro naar je rekening had laten boeken?
800 euro meer winst
Als je 10 jaar lang je rendement van 4% niet opneemt dan is beleggingsportefeuille na die 10 jaar 14.802 euro waard. Dat is ruim 800 euro extra die je hebt laten liggen door tussentijds geld op te nemen. Tenzij je het geld echt hard nodig hebt is het dan ook aan te bevelen om dividenden altijd te laten herbeleggen en alle rendementen in de portefeuille te laten zitten.
Na 20 jaar 3.911 euro meer waarde
Als we dit voorbeeld nog eens 10 jaar laten staan dan heb je met een gemiddeld rendement van 4% na 20 jaar een beleggingsportefeuille die 21.911 euro waard is. Dat is 11.911 euro meer dan waar je mee gestart bent. En als je tussentijds wel elk jaar 400 euro zou opnemen dan heb je in 20 jaar 8.000 euro van je beleggingsportefeuille afgesnoept. Door dat te doen snoep je dus bijna 4.000 euro ( 3.911 euro) van jezelf weg.
Conclusie
Laat je belegging voor wat het is. Kom niet aan je winsten, rendementen en dividenden. Houd vast aan je beleggingshorizon en strategie. Ga niet voor de kleine beetjes winst maar laat de waarde van je beleggingen hun werk doen zodat je na verloop van tijd veel meer geld bij elkaar hebt weten te vergaren.