Je bent op deze website gekomen, omdat je een goede belegger wil worden. Daar helpen we je graag bij. Je kunt van “Ik leer beleggen” verwachten dat we je gaan voorzien van relevante, kloppende en bovenal zeer nuttige informatie over beleggen en trading.

Op die manier weet jij wat er op je af komt als je de beurs op gaat. Je ontdekt valkuilen en kansen.

In dit eerste artikel gaan we dieper in op een aantal skills die bij een beginnende belegger zeker niet mogen ontbreken. Zoals verantwoording nemen en verdienen, cursussen volgen en een  beleggersprofiel opstellen. Misschien denk je dat er veel theorie komt kijken bij het beleggen, maar theorie is wel een belangrijke basis.

 

Verantwoording nemen

Beleggen is niet iets dat je van de één op andere dag even doet. Met de rendementen die je kan behalen gaan namelijk ook risico’s gepaard. Daarnaast zijn er nogal wat technieken die je kan gebruiken om je kennis van het beleggen op een degelijke wijze te kunnen toepassen. Een goede belegger is niet per definitie iemand die snel rijk wordt maar wel een persoon die verantwoordelijk en verstandig omgaat met het belegbare vermogen. Op tijd je verlies, en ook tijdig je winst pakken en je houden aan een vooraf ingezette strategie. Allemaal zaken die komen kijken bij de wording van een goede belegger.

 

Leren beleggen met behulp van cursussen

Om te begrijpen wat beleggen is kan je kiezen om een cursus bij bijvoorbeeld het LOI of NHA te nemen. In deze lessen die je thuis kan volgen en online kan toep[assen leer je stap voor stap de dynamische wereld van de effecten en handelsbeurzen kennen. Maar als je geen cursus wilt volgen kan je er ook voor kiezen om de ins en outs van het beleggen eigen te maken door ‘trial and error’. Dat betekent niet dat je veel geld kwijt zal raken maar wel dat je, door het gewoon te doen en je zorgvuldig in te lezen, snel door kan hebben welke vorm van belpeggen het beste bij jou past.

 

Beleggersprofiel de basis van jouw toekomst in effecten

Voordat je überhaupt kan beslissen waar je in wilt beleggen is het zaak dat je jezelf goed kent. Een goede belegger weet tot hoever hij of zij kan gaan en welke risico’s bijvoorbeeld onacceptabel zijn. Om een goed beeld van je eigen beleggersprofiel te krijgen kan je online of bij je bank een speciaal profiel laten maken. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) is bij wet het orgaan dat uit hoofde van de overheid alle Nederlandse  instellingen die financiële diensten aanbieden controleert op een correcte nalevering van de regels en voorschriften. Voordat een instelling financieel advies mag geven dient de klant een beleggersprofiel te overleggen die vervolgens wordt vastgelegd.

 

Plan een strategie

Weet waarom je wilt gaan beleggen. Is het een auto of misschien een extra appeltje voor de dorst of een iets groter appeltje voor de oude dag? Wat je doel ook moge zijn, het is van groot belang dat je een focus hebt. Zonder focus ben je eerder geneigd van je strategie af te wijken en dat is funest voor de beleggingen want dan zou emotie meer kans krijgen waardoor je onnodige klosten zou maken en zelfs kans op verlies loopt. Weet dus wat je beleggingsdoel is. Plan hierop een sterk gefundeerde strategie en houd je daaraan.

 

Maak gebruik van beveiliging in beleggingsproducten

Met de vele verschillende beleggingstools heb je evenveel mogelijkheden om hoge winsten te boeken. Om diezelfde rede maak je ook net zoveel kans om grote sommen geld te verliezen. Het is dus van belang om in het geval van risicovolle beleggingen een stop-loss aan de belegging mee te geven. Hiermee voorkom je dat je in een geval van onoplettendheid of een plotselinge verandering in de markt die koersvallen veroorzaakt, veel geld verliest.