De mogelijkheden met betrekking tot beleggen zijn bijna onbeperkt. Je kan er voor kiezen om volledig op veilig te gaan je geld in obligaties stoppen. Of misschien ben je wel bijzonder geïnteresseerd in vastgoed, dan is een beleggingsportefeuille waarin voor een (groot) deel vastgoedfondsen zijn opgenomen mogelijk een op het lijf geschreven keuze. Beleggen kan ook in vreemde valuta, grondstoffen en private equity.

 

Obligaties

Obligaties zijn er in verschillende vormen en looptijden. Het belangrijkste kenmerk van een obligatie is dat het is uitgegeven door een overheid, maar het kan ook een bedrijf zijn, al komt dit niet ontzettend vaak meer voor. Het is namelijk in feite een lening die wordt aangegaan bij het publiek. De beloning voor het uitlenen van het geld is een vaste rente. De looptijd wordt meestal vastgezet maar het kan ook voorkomen dat de obligatie tussentijds wordt verlengd. Er zijn ook eeuwigdurende obligaties, de zogeheten perpetuele obligaties. Die hebben geen looptijd en lopen door zonder dat de leensom wordt afgelost.

 

Vastgoed

Onroerend goed is in de effecten wereld altijd al zeer populair geweest, en dat zal ook wel zo blijven, met hier en daar een hobbel in de weg. Onder vastgoed wordt in principe alles verstaan wat gebouwd is, met een focus op bedrijfspanden waaronder winkelcentra en kantoorruimtes. Maar ook woonruimten vallen onder de noemer vastgoed.  Bij elke broker of bank kan je kiezen uit een selectie aan vastgoedfondsen die ieder een specifieke samenstelling kennen. Zo kan je kiezen of je meer in appartementen wilt beleggen of juist meer vertrouwen hebt in winkel locaties.

 

Aandelen

Aandelen worden ook wel effecten genoemd en vertegenwoordigen het onderliggende bedrijf. Als je in het bezit bent van een aandeel dan ben je in feit voor een deel eigenaar van de betreffende onderneming. Daarmee heb je ook rechten en zal je naar alle waarschijnlijkheid worden uitgenodigd om jaarvergaderingen bij te wonen. Afhankelijk van de strategie van het onderliggende bedrijf wordt er eenmaal of meerdere keren per jaar winst uitgekeerd in de vorm van dividend. Als mede eigenaar van het bedrijf heb je daar recht op.

 

Grondstoffen

Je kan naast aandelen, valuta en vastgoed, ook beleggen in grondstoffen. De meest bekende grondstof is goud. Met goud heb je de meeste zekerheid in handen die je als belegger kan vinden. Dat komt omdat goud in tijden van economische malaise of crisis haar waarde behoudt. Het is immers een grondstof die sinds jaar en dag populair is en moeilijk gewonnen kan worden. Met goud heb je dan ook altijd iets van waarde, wat er ook gebeurt. De goud prijs fluctueert enorm, vooral sinds de laatste crisis is de prijs van het glimmende edelmetaal de lucht ingeschoten, om daarna weer tot rust te komen.

 

Private equity

Bedrijven die aan de beurs genoteerd staan hebben ooit een emissie gedaan waardoor andere mensen aandelen in bezit konden krijgen. Met de opbrengst van die emissie kon het bedrijf vervolgens verder uitbreiden of haar strategie uitvoeren. Ondernemingen die niet aan de beurs staan hebben evengoed wensen en plannen. Om die te bekostigen is in sommige gevallen geld van buiten nodig. Maar omdat er geen aandelen zijn wordt op een andere manier om geld gevraagd en dat gebeurt door middel van investeren in zogeheten private equity. Je investeert dus als particulier voor een deel in een bedrijf. Dat kan een bestaande onderneming zijn maar ook een start up, zoals je die vaak ziet tegenwoordig. Dit kan veel rendement opleveren.